Komparace ekonomického vývoje Iráku a Afghánistánu od roku 1945 do současnosti - Kaštilová, Klára; Pavlík, Petr, 1957-; Neumann, Pavel, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Předkládaná diplomová práce je zaměřena na srovnání ekonomického vývoje dvou asijských států, Iráku a Afghánistánu, a to od konce 2. světové války do současnosti. Obě tyto země v tomto časovém úseku čelily mnohým politickým turbulencím v podobě střídajících se autoritativních režimů, četných národních či nadnárodních konfliktů i přímé hrozby teroristických organizací. Přítomnost zahraničních aktérů v obou státech zejména na počátku 21. století, kdy USA vyhlásily válku proti terorismu po leteckých útocích z 11. září 2001, s sebou přinesla jak destrukci významných ekonomických infrastruktur, tak humanitární pomoc dlouho strádajícímu civilnímu obyvatelstvu. Současná ekonomická situace je tedy silně ovlivněna jak mezinárodním politickým vývojem, tak i vnitrostátním aparátem, který však často postrádá transparentnost, legitimitu a efektivnost. I přes značnou analogii v dlouholetém vývoji Iráku a Afghánistánu je patrné, že Irák díky ropnému průmyslu dokázal využít svůj hospodářský potenciál, zatímco Afghánistán se nachází na spodních příčkách ekonomického rozvoje.
Vedoucí práce: Petr Pavlík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses