Zbavování závislosti na sociálních sítích - Roček, Vojtěch (2014)
Cílem práce je najít postup, jak testovat nástroje pro boj s prokrastinací na sociálních sítích. Práce zkoumá a dle vytvořené škály hodnotí, zda existují lidé závislí na sociálních sítích. Dále práce představuje vhodné nástroje pro řešení této závislosti a formuluje jasná doporučení, jak provést širší výzkum pro nalezení nejvhodnějších nástrojů. Práce také porovnává jak nástroje čistě softwarové zaměřené na měření, blokování, schovávání a cílování, tak nástroje psychologické zaměřené na práci se sebou sama prostřednictvím zklidnění a uvědomění jako mindfulness (česky meditace) či tvorbu osobní vize. Výzkumná část se zaměřuje na platformu PC a chytrých telefonů Android. Výsledkem je doporučení zkoumat jak jednotlivé podrobně popsané nástroje, tak jejich kombinace při intervenci v závislosti na sociálních sítích pro podrobnější porozumění efektu jejich využívání a zavedení do praxe.