Právní aspekty povinného očkování a jeho evropský kontext - Mrklasová, Marta (2015)
Diplomová práce na téma Právní aspekty povinného očkování a jeho evropský kontext vznikla za účelem zjištění stavu právní úpravy očkování v České republice, zmapování represí neočkovaných dětí v České republice a ostatních členských státech Evropské unie. Dále je součástí průzkum judikatury Ústavního soudu České republiky, Evropského soudu pro lidská práva a Soudního dvora Evropské unie týkající se oblasti povinného očkování. Zvláštní důraz je kladen i na vzájemné porovnání počtu povinných očkování v jednotlivých státech Evropské unie a s tím spojené porovnání jejich právních úprav. Zásadní otázkou v problematice diplomové práce jsou základní lidská práva jedinců garantovaná Evropskou unií, mezinárodními úmluvami a vnitrostátními úpravami jednotlivých států a možnost jejich omezení na základě ochrany veřejného zdraví. Práce mimo jiné popisuje základní práva, do nichž očkování svou podstatou zasahuje a jaké podmínky musejí být splněny, aby k omezení těchto práv mohlo dojít. Jako podklad pro výklad těchto práv slouží konkrétní řešené případy z právní praxe. Mimo jiné je v práci zařazena i kapitola věnující se propagaci nově vyvinutých vakcín především pro nepovinná očkování, jež pro představu přibližuje marketingové prostředky, jež jsou k propagaci vakcín v praxi využívány. Pro komplexnější pochopení problematiky povinného očkování je pak zařazena kapitola Expertní problematika nezbytná pro výklad a aplikaci práva, jež doplňuje aspekty očkování z medicínského hlediska. Mimo jiné zde lze najít výčet povinných očkování v České republice a členských státech Evropské unie, vakcíny, jež jsou k očkování používány a zajímavosti s nimi se pojící. Klíčová slova: základní lidská práva, povinné očkování, judikatura Soudního dvora Evropské unie, judikatur