Separatistické tendence v Evropě - případová studie Katalánsko - Kotasová, Martina (2015)
Práce podává obraz katalánského nacionalismu a analyzuje motivy, které vedou k separatistickým tendencím v Katalánsku. Dále se zaměřuje na dopady devoluce a separace na Katalánsko i na Španělsko. Katalánci jsou po celou dobu svojí historie svébytným národem, s vlastním jazykem a tradicemi. Od vzniku španělského království až do současnosti usilují o větší míru autonomie v rámci pluralitního Španělska. V dějinách zakusili řadu snah o asimilaci a potlačení svébytné identity, a to převážně v době diktatury generála Franka. Ovšem Katalánci ubránili svoji jedinečnost a s nástupem demokracie a nové Ústavy v roce 1978 získali značnou část autonomie. Katalánský nacionalismus se projevoval prostřednictvím politických stran, které své požadavky směřovaly na španělskou vládu. V historii Katalánci nepožadovali nezávislost, chtěli být součásti federálního Španělska. Ovšem s příchodem hospodářské krize a s odmítnutím požadavku na větší míru autonomie se katalánská nacionalismus přeměnil na separatismus.