Rozvojová politika a mezinárodní obchod – případová studie Švýcarska - Růžičková, Anna (2015)
Cílem předkládané práce je zjistit, do jaké míry existuje provázanost rozvoje a mezinárodního obchodu pomocí metody případové studie. Práce obsahuje dvě klíčové části a jednu doplňkovou. Nejprve se zabývá základní terminologií mezinárodního obchodu a rozvojové politiky, včetně termínu rozvojové země. Druhá část se opírá o rozvojovou politiku Švýcarska a jeho působení v subsaharské Africe. Pozornost je zde věnována nejen zasílaným tokům pomoci, ale i nakolik tato pomoc ovlivňuje jejich vzájemný mezinárodní obchod. Třetí část je chápána pouze jako doplňková a věnuje se České republice, její rozvojové politice a vztahu se subsaharskou Afrikou.