Postavení Saudské Arábie na světovém trhu ropou - Švecová, Ivana (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá Saúdskou Arábií a jejím postavením na světovém trhu s ropou v letech 2000 až 2013. Pro analýzu postavení Saúdské Arábie na tomto trhu využívám dat o světových rezervách ropy, produkce, spotřebě a o obchodních tocích mezi hlavními exportéry a importéry. V první části se zaměřuji na světový trh s ropou v globálním měřítku. Důležitou součástí je zmapování tohoto trhu co do ropných rezerv, producentů a importérů a také mezinárodní obchod s touto komoditou. Druhá kapitola má za úkol zmapovat postavení samotné Saúdské Arábie na základě stejných ukazatelů jako v první části práce. Důraz je však kladen také na ropný sektor Saúdské Arábie, hlavní ropnou společnost či nejvýznamnější ropná pole. V poslední kapitole se zaměřuji na budoucnost ropy v souvislosti s nekonvenčními způsoby výroby ropy, jako je například břidlice. Cílem této bakalářské práce je zhodnotit postavení Saúdské Arábie na světového tomto trhu v letech 2000 - 2013 a zda se její výsostní postavení může v budoucnu změnit či nikoliv, a pokud, tak za jakých okolností.