Euroasijská hospodářská unie - potenciál vztahů s EU - Makarenko, Kateřina (2015)
Ruská federace přehodnotila svoji zahraniční politiku vůči Evropské unii a více se zaměřila na euroasijskou integraci. Tento krok vyvolal ve světě různé reakce, zvláště poté, co došlo k vytvoření Euroasijské hospodářské unie v lednu 2015. Tato práce se zabývá smyslem vzniku této unie, zkoumá kroky, které předcházely této události, a hledá odpověď na otázku, jaký vliv může mít na euroasijskou integraci myšlenkový proud eurasijství. Zároveň na základě prohlášení obou stran, evropské a euroasijské, analyzuje potenciální možný bod spolupráce mezi Evropskou unií a nově se formujícím integračním společenstvím Euroasijskou hospodářskou unií.