Závislost ČR a SR na dovozech energie - Ježíková, Patrícia (2015)
Bakalárska práca sa zaoberá energetickou závislosťou Českej a Slovenskej republiky. Práca definuje palivo-energetickú bilanciu oboch krajín v porovnaní so zvyškom sveta. Venuje sa jednotlivým primárnym a sekundárnym zdrojom energie a poukazuje na ich dôležitosť v súčasnosti. Záverečná časť skúma energetickú závislosť a sebestačnosť ČR a SR od čias Československa až po súčasnosť. Spomína energetický vplyv Ruskej federácie na strednú Európu od existencie ZSSR, cez jeho rozpad až po súčasnú situáciu ovplyvnenú rusko-ukrajinskými spormi.