Zlepšování softwarových procesů ve velmi malých entitách - využití normy ISO/IEC 29110 - Vodička, Petr; Buchalcevová, Alena, 1958-; Mittner, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Diplomová práce je zaměřena na téma zlepšování softwarových procesů ve velmi malých entitách, přičemž se soustředí na popsání přínosů, které z takových zlepšovatelských aktivit, zejména z využití mezinárodní normy ISO/IEC 29110, plynou. Práce se přitom soustředí na základní profil normy ISO/IEC 29110 pro softwarové inženýrství. Norma podporuje i inženýrství systémové, které však nebylo v rámci této diplomové práce uvažováno. Záměrem práce je podpořit rozšiřování informovanosti o normě v prostředí České republiky a podpora rozšiřování jejího využití. Právě za tímto účelem se práce soustředí na popis přínosů a vyzdvihnutí problémů, které norma řeší, od čehož očekávám zvýšení atraktivity normy pro velmi malé entity. Zároveň je v práci popsán smysl center pro podporu velmi malých entit, které se rozšiřování normy věnují a mohou být při jejím zavádění nápomocny. V práci je rovněž představena možnost vytvoření českého centra, při jehož popisu byly zohledněny dostupné informace o obdobných zahraničních centrech a zkušenostech center z pilotních projektů zavádění praktik normy ISO/IEC 29110. K popsanému účelu slouží také praktická části práce, v rámci které byl vytvořen web určený k využití jako centrální zdroj informací o normě ISO/IEC 29110 v České republice a pro prezentaci činnosti centra pro podporu velmi malých entit a pro nabídku spolupráce při zavádění normy do organizací. Vlastní přínos práce spatřuji ve stanovení potřebných kompetencí, které by centrum mělo zajistit, aby dokázalo podporovat rozšiřování normy například formou pilotních projektů zaměřených na zavádění dílčích praktik normy do organizací a v přípravě prostoru (webu) umožňujícího vhodně sjednotit zdroje informací o normě ISO/IEC 29110 v českém prostředí na jednom místě a k využití
Vedoucí práce: Alena Buchalcevová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses