Vliv Ruska a Spojených států na soupeření Izraele a Íránu na Blízkém východě Jak se vypořádat s jaderným Íránem? - Jedinák, Marek (2015)
Cílem této diplomové práce je odpověď na výzkumnou otázku: Jak se vypořádat s jaderným Íránem? Autor využívá neorealistického paradigmatu a analyzuje vliv Ruské federace a Spojených států na soupeření Izraele a Íránu v oblasti Blízkého východu. Tato práce operuje s metodou diskurzivní analýzy, s jejíž pomocí zkoumá především strategickou rovinu vztahů Izraele a Íránu s důrazem na jejich jadernou dimenzi. Práce konfrontuje vojenská a mírová řešení otázky jaderného programu. Hlavními empirickými případovými studiemi, z nichž tato práce čerpá, jsou izraelské nálety na jaderné reaktory Osirak a Al-Kibar. Analýza strategické rovnováhy mezi státem Izrael a Islámskou republikou Írán vychází z teorie odstrašování, především její konvenční roviny.