Analýza ekonomicko-politické situace Chorvatska v souvislosti se vstupem do EU - Vítová, Jana (2015)
Tato diplomová práce se zabývá Chorvatskou republikou, nejnovějším členem Evropské unie. V rámci teoretických východisek se zaměřuje na problematiku evropské integrace, popisuje vývoj Evropské unie a představuje podmínky vstupu pro kandidátské země, rovněž také charakterizuje základní makroekonomické pojmy, jež jsou v práci dále využívány. Druhá část práce mapuje dlouhou cestu Chorvatska mezi evropskou osmadvacítku se zaměřením na problémové oblasti přístupových jednání. Stěžejní část práce představuje analýza ekonomické a politické situace nejdříve v období před a následně po vstupu země do EU,na jejímž základě jsou zhodnoceny změny, které tato událost přinesla Chorvatsku i celé Evropské unii. Na závěr je předloženo zhodnocení připravenosti země na potenciální vstup do eurozóny spolu s argumenty pro i proti přijetí společné evropské měny.