Analýza ekonomicko-politické situace Chorvatska v souvislosti se vstupem do EU - Vítová, Jana; Pavlík, Petr, 1957-; Bič, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Tato diplomová práce se zabývá Chorvatskou republikou, nejnovějším členem Evropské unie. V rámci teoretických východisek se zaměřuje na problematiku evropské integrace, popisuje vývoj Evropské unie a představuje podmínky vstupu pro kandidátské země, rovněž také charakterizuje základní makroekonomické pojmy, jež jsou v práci dále využívány. Druhá část práce mapuje dlouhou cestu Chorvatska mezi evropskou osmadvacítku se zaměřením na problémové oblasti přístupových jednání. Stěžejní část práce představuje analýza ekonomické a politické situace nejdříve v období před a následně po vstupu země do EU,na jejímž základě jsou zhodnoceny změny, které tato událost přinesla Chorvatsku i celé Evropské unii. Na závěr je předloženo zhodnocení připravenosti země na potenciální vstup do eurozóny spolu s argumenty pro i proti přijetí společné evropské měny.
Vedoucí práce: Petr Pavlík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses