Silné stránky současné vietnamské ekonomiky - Nguyen Minh, Tuan; Pavlík, Petr, 1957-; Sejkora, Jiří, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Po politických a ekonomických reformách (Doi Moi) uskutečněných v roce 1986 se Vietnam transformoval za pouhého čtvrt století z jedné z nejchudších zemí světa na stát s nižšími středními příjmy. Takových výsledků země dosáhla především díky svým geografickám, strategickým a demografickým výhodám. Na to, jak moc efektivní jsou tyto výhody pro zemi v prostředí dnešní světové ekonomiky, odpoví práce analýzou efektivnosti silných oblastí ekonomiky země, při čemž práce zaměří svou pozornost na hlavní hnací motor růstu Vietnamské ekonomiky, a to jsou lidské zdroje. Následně jsou zanalyzovány nedostatky současné vietnamské pracovní síly a nutnost reforem vzdělávacích a školících systémů k dosažení vyšší efektivnosti ekonomiky. V závěru je třeba poznamenat, že přímé zahraniční investice proudí do všech hlavních odvětví ekonomiky a hrají klíčovou roli v rozvoji technologické úrovně země. Vietnamská pracovní síla postrádá technické a odborné znalosti zejména v oblastech zdravotnictví, ve stavebnictví, v dopravě a logistice a v chemickém průmyslu. Proto bude potřeba, aby místní firmy a vzdělávací instituce úzce spolupracovaly a nadefinovaly studijní plány a programy školení pro zaměstnance k dosažení lepší kvality pracovní síly Vietnamské ekonomiky.
Vedoucí práce: Petr Pavlík
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses