Nekonvenční zdroje ropy a jejich význam v ekonomice Kanady - Březinová, Markéta (2015)
Diplomová práce si klade za cíl zhodnotit význam rostoucí těžby bitumenových písků na ekonomiku provincie Alberta a Kanady jako celku. Dílčím cílem je nastínit současnou globální energetickou situaci se zaměřením na ropné zdroje a vysvětlit důležitost hledání nových alternativních zdrojů, ke kterým patří kromě obnovitelných zdrojů především nekonvenční zdroje ropy a zemního plynu. S postupně klesajícími zásobami lehké, dobře dostupné ropy, lze předpokládat, že do budoucna bude nezbytné stále více využívat netradiční ropná naleziště, ze kterých je ropa získávána energeticky a finančně velmi náročnými, nekonvenčními metodami.