Rozvojová a humanitárna pomoc EÚ v Afrike - Mačanga, Ondrej (2015)
Táto bakalárska práca sa venuje vývoju a aktuálnemu stavu rozvojovej a humanitárnej pomoci Európskej únie so zameraním na Afriku. Cieľom tejto práce je priblížiť, čo motivuje EÚ k rozvojovej pomoci, ako je pomoc financovaná, aké sú jej výsledky a v čom je potrebné zlepšenie. Práca je rozdelená do troch kapitol. V prvej kapitole je rozvojová pomoc vnímaná zo všeobecného hľadiska. V druhej kapitole je priblížená rozvojová pomoc EÚ, jej vývoj a fungovanie. Tretia kapitola sa zaoberá konkrétnymi prípadmi rozvojovej a humanitárnej pomoci v Afrike a jej motívmi.