Projekt vývoje Integrovaného testovacího nástroje - Ženíšek, Jan (2015)
V současné době je rychlost vývoje nových softwarových produktů klíčovým faktorem úspěchu a není podstatné, zda se rychlým vývojem snaží různé společnosti co nejvíce uspokojit potřeby zákazníků nebo předběhnout konkurenci a zaplnit tak volné místo na trhu. Díky zrychlenému vývoji jsou kladeny nové nároky na proces zjišťování kvality softwaru. Nástroje, které podporují proces zajišťování kvality softwaru, jsou v současnosti dvojího druhu. V prvním případě se jedná o komplexní testovací nástroje komerčního charakteru, které zpravidla obsahují rozsáhlé funkcionality, ale jejich nákup je extrémně finančně nákladný. Protipólem těchto nástrojů jsou nástroje open-sourcové, které lze naopak možno pořídit zdarma, fungují na více druzích operačních systémů a je možné je jakkoliv upravovat. Jejich funkce jsou, bohužel, většinou zaměřeny pouze jen na určitou podmnožinu řízení kvality softwaru. Tento současný stav se rozhodla změnit společnost TRASK solution a.s., která oslovila kompetenční centrum Software Quality Assurance na Vysoké škole ekonomické v Praze, za účelem vytvoření Integrovaného testovacího nástroje (zkráceně ITN), který by nejen využil výhodu open-source nástrojů, ale i poskytoval široké množství funkcionalit jako komerčních řešení. Hlavním cílem diplomové práce je popsat podstatné fáze procesu vytváření systému Integrovaného testovacího nástroje po stránce věcné i metodické. Tento cíl práce je složen z řady cílů dílčích, mezi které patří analýza zadání a návrh řešení systému, analýzy portfolia open-source produktů, výběr nejvhodnějších nástrojů pro následnou integraci, zvolení metodiky budování informačních systémů, zhodnocení zpětné vazby od zadavatele a návrh dalšího směru rozvoje nástroje. Nejvýznamnějším přínosem diplomové práce je samotná realizace projekt