Bezpilotní letadla jako nástroj americké zahraniční politiky v boji proti terorismu - Frumar, Josef (2015)
Tato práce pojednává o užívání vojenských bezpilotních letadel jako nástroje americké zahraniční politiky v boji proti terorismu. Zabývá se jejich potenciálními dopady na povstalecké a teroristické skupiny, například v podobě změny jejich chování a způsobu boje. Zkoumá efektivitu vojenských bezpilotních letadel jakožto způsobu boje z různých úhlů pohledu, například z pohledu počtu mrtvých vrcholných představitelů teroristických skupin či v počtu mrtvých z řad civilistů. V neposlední řadě porovnává vojenská bezpilotní letadla s jinými alternativami řešení boje proti terorismu a analyzuje jejich použití ze strategického a taktického hlediska. Poslední kapitola nastiňuje možné scénáře plynoucí z užívání vojenských letadel pro Spojené státy americké samotné, mezinárodní systém a bezpečnost a v neposlední radě pro svět jako takový.