Big Data v technológiách IBM - Šoltýs, Matej (2015)
Táto diplomová práca predstavuje Big Data technológie a ich možné využitie a uplatnenie. Teoretická časť práce je najprv zameraná na definovanie termínu Big Data. Ďalej sa zameriava na technológiu Big Data, konkrétne framework Hadoop. Popísané sú princípy Hadoop-u, ako je distribuované uloženie a spracovanie dát a postupne aj jeho jednotlivé komponenty. Následne sú predstavení najväčší dodávatelia Big Data technológií. Prípady možného využitia Big Data technológií a niekoľko prípadových štúdií je popísaných v závere tejto časti diplomovej práce. Praktická časť práce popisuje realizovaný demonštračný príklad použitia Big Data technológií a je rozdelená do dvoch kapitol. Prvá kapitola praktickej časti popisuje v konceptuálnej rovine návrh demonštračného príkladu, použité produkty a architektúru riešenia. Na základe toho je v druhej kapitole popísaná realizácia demonštračného príkladu, od prípravy prostredia až po vytváranie jednotlivých aplikácií. Výstupom tejto diplomovej práce je popis a charakteristika Big Data, predstavenie najväčších dodávateľov a ich produkty na Big Data, popis možných prípadov využitia Big Data technológií a hlavne realizácia demonštračného príkladu v Big Data nástrojoch od spoločnosti IBM.