Analýza životní situace občana v souvislosti s nástroji eGovernmentu - Hladík, Martin (2015)
Práce je zaměřena na analýzu životních situací občana v souvislosti se službami veřejné správy. Jedním z hlavních cílů je seznámit čtenáře se službami veřejné správy, s pojmem eGovernment a poskytnout srovnání této oblasti s jinými zeměmi. Splnění těchto cílů je dosaženo studiem zdrojů týkajících se českého i zahraničního eGovernmentu a je mu věnována teoretická část práce. Praktická část je věnována vybraným životním situacím (službám) občana v souvislosti s nástroji eGovernmentu. Ty byly prostřednictvím stanovené metodiky podrobeny analýze s cílem zjistit úroveň přívětivosti ve vztahu k uživateli a v případě potřeby navrhnout doporučení pro zlepšení. Stěžejní část práce je pak věnována nástroji komunikace s veřejnou správou, a to datové schránce. Čtenář se dozví, jakým způsobem schránku zřídit a aktivovat či na jaké úrovni je uživatelské prostředí a funkcionalita, kterou lze v souvislosti s datovou schránkou použít. Přínosem práce je seznámení čtenáře s prvky eGovernmentu a s projekty, které jsou v jeho rámci na území České republiky realizovány. Dalším přínosem je seznámení čtenáře s datovou schránkou do takové úrovně, že ji, po přečtení příslušné kapitoly, bude schopen použít.