Procesy globalizace a vývoj mezinárodních organizací Efektivita a reforma mezinárodních organizací na příkladu WTO - Procházka, Petr (2015)
Radikální přeměna sociokulturního řádu s sebou přináší globalizační procesy. Jejich projevy v ekonomické oblasti jsou zejména rostoucí vzájemná závislost, vyšší mobilita výrobních faktorů a efektivita globální ekonomiky. To má za následek významné důsledky v oblasti politické, kde dosud přetrvávající anarchie na globální úrovni způsobuje narušení role svrchovaných států a vznik neefektivností ve světové ekonomice. Vzniká kvalitativně zcela odlišný systém global governance, vládnutí na více řádovostních úrovních a regulativní subsystém, jehož je v ekonomické dimenzi Světová obchodní organizace hlavním příkladem. K efektivnímu řešení je nutné nastolit reformu. Systémový přístup a neoliberální internacionalismus jsou hlavními metodologickými východisky této analýzy.