Návrh postupu tvorby aplikace pro Linked Open Data - Budka, Michal; Chlapek, Dušan; Bruckner, Tomáš, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou otevřených propojitelných dat. Cílem práce je představit čtenáři tuto problematiku a přiblížit možnosti využití otevřených propojitelných dat pro tvorbu užitečných aplikací skrze vytvoření návrhu postupu pro jejich vývoj. Teoretická část práce nabízí pohled do problematiky otevřených dat, otevřených propojitelných dat a NoSQL databází. Podrobněji se věnuje grafovým databázím a jejich porovnání oproti relačním dle definovaných kritérií. Dalším cílem práce je realizace aplikace dle navrženého postupu, která nabízí vizualizaci a prezentaci otevřených dat Nejvyššího kontrolního úřadu a České obchodní inspekce. Aplikace je realizována za účelem verifikace navrženého vývojového postupu a demonstruje také samotnou propojitelnost dat ze dvou odlišných zdrojů. Součástí práce je výběr vývojové metodiky pro optimalizaci práce na realizaci výsledné aplikace a také grafového databázového systému, který bude sloužit pro uchování a manipulaci s otevřenými daty pro účely realizované aplikace.
Vedoucí práce: Dušan Chlapek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses