Controlling v modelu řízení podnikové informatiky (MBI) - Grombíř, Jakub (2015)
Diplomová práce je zaměřena na tvorbu controllingového modelu ve strukturách referenčního modelu pro řízení podnikové informatiky MBI, který je vyvíjen v rámci grantového projektu na katedře Informačních technologií VŠE v Praze ve spolupráci s ČVUT. Teoretická část práce přináší stručné seznámení s modelem MBI a oblastí controllingu. Praktická část obsahuje tři hlavní cíle. První cíl je vytvoření základních controllingových objektů v modelu MBI. Druhým cílem je navržení systému metrik a dimenzí, díky kterým je možné měřit a nahlížet na controlling z různých perspektiv. Třetím cílem je tvorba analytické aplikace, která slouží ke sledování nákladů a efektů controllingu v podniku. Hlavním přínosem práce je vytvořený komplexní model controllingu v informační bázi MBI. Vytvořené objekty slouží podnikům jako odrazový můstek při tvorbě, zavádění a provozu controllingu. Model také umožňuje sledovat a analyzovat přínosy a náklady spojené s controllingem. Nově vytvořené objekty v modelu jsou navrženy tak, aby bylo možné aplikovat jenom některé z nich bez nutnosti nasazení modelu jako celku.