Informačná etika na sociálnych sieťach - Harňaková, Soňa (2015)
Táto bakalárska práca poukazuje na výhody a riziká, ktoré vyplývajú z užívania sociálnych sietí a posúdenia, či sociálne siete konajú v súlade s etickými princípmi. Prvá časť práce sa zaoberá informáciami, etikou a informačnou etikou, ktorá vzniká z potreby aplikovať morálne princípy do oblasti spracovávania informácií. Druhá kapitola tejto práce vytyčuje základné aspekty sociálnych sietí, ich vplyv na spoločnosť, popisuje kľúčové výhody aj nevýhody spojené s ich používaním a stručne charakterizuje najpopulárnejšie sociálne siete v Českej republike. Ďalšia kapitola sa venuje zákonom a smerniciam vydaných Českou republikou a Európskou úniou, ktorých hlavným cieľom je chrániť ľudí pracujúcich s informáciami a taktiež užívateľov aj správcov sociálnych sietí. Štvrtá kapitola uvádza niekoľko káuz v súvislosti s porušovaním etiky na sociálnych sieťach a odporúčania pre užívateľa ako sa chrániť v prostredí sociálnych sietí. V závere sa bakalárska práca zaoberá analyzovaním a vyhodnotením výsledkov prieskumu realizovaného prostredníctvom dotazníka.