Využití metod manažerského rozhodování při zakládání nového podniku na trhu - Oberhel, Martin (2015)
Tato práce se zaměřuje na metody a prostředky, které poskytují pomoc při rozhodování za rizika a nejistoty. V práci jsou aplikovány techniky rozhodování při diskrétních a spojitých hodnotách rizikových faktorů. V případě diskrétních hodnot rizikových faktorů v rámci rozhodování za rizika práce využívá pravidlo očekávané hodnoty, pravidlo očekávané hodnoty a rozptylu a zjišťuje hodnotu dokonalé informace. Práce se dále v rámci rozhodování za nejistoty věnuje pravidlu maximinu a maximaxu, Laplaceovu pravidlu, Hurwitzovu pravidlu a Savageovu pravidlu. Následně se práce zabývá rozhodováním při spojitých hodnotách rizikových faktorů. V této části práce je představena metoda Monte Carlo a metoda analýzy citlivosti a jejich využití s pomocí počítačového programu Lumina Analytica. Poslední část je věnována využití doplňku Treeplan, který funguje jako plugin k programu MS office Excel, a jeho využití při tvorbě rozhodovacích stromů v rámci víceetapového rozhodování. Všechny zmíněné metody jsou prakticky aplikovány na konkrétním příkladu podnikatelského plánu firmy, která momentálně funguje na jindřichohradeckém trhu.