Využití metod manažerského rozhodování při zakládání nového podniku na trhu - Oberhel, Martin; Pudil, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Bína, Vladislav, 1979- (2015)
Tato práce se zaměřuje na metody a prostředky, které poskytují pomoc při rozhodování za rizika a nejistoty. V práci jsou aplikovány techniky rozhodování při diskrétních a spojitých hodnotách rizikových faktorů. V případě diskrétních hodnot rizikových faktorů v rámci rozhodování za rizika práce využívá pravidlo očekávané hodnoty, pravidlo očekávané hodnoty a rozptylu a zjišťuje hodnotu dokonalé informace. Práce se dále v rámci rozhodování za nejistoty věnuje pravidlu maximinu a maximaxu, Laplaceovu pravidlu, Hurwitzovu pravidlu a Savageovu pravidlu. Následně se práce zabývá rozhodováním při spojitých hodnotách rizikových faktorů. V této části práce je představena metoda Monte Carlo a metoda analýzy citlivosti a jejich využití s pomocí počítačového programu Lumina Analytica. Poslední část je věnována využití doplňku Treeplan, který funguje jako plugin k programu MS office Excel, a jeho využití při tvorbě rozhodovacích stromů v rámci víceetapového rozhodování. Všechny zmíněné metody jsou prakticky aplikovány na konkrétním příkladu podnikatelského plánu firmy, která momentálně funguje na jindřichohradeckém trhu.
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2015
Vedoucí práce: Pavel Pudil
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2015
Keywords: rozhodování; rizikový management; nejistota; metoda Monte Carlo; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; decision making; risk management; uncertainty; Monte Carlo method; master's theses