Systémová dynamika v projektech řízení kvality - Ambrož, Ondřej; Mildeová, Stanislava, 1959-; Luc, Ladislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Diplomová práce se zabývá aplikací principů Systémové dynamiky a Systémového myšlení do projektového prostředí řízení kvality. Tato aplikace nabízí nový dynamický pohled na projekty řízení kvality, který odhalí skryté vazby mezi jednotlivými entitami systému. Konkrétně jsou principy aplikovány na DMAIC cyklus metodiky Six Sigma. Cílem této práce je odhalení jednotlivých vazeb mezi klíčovými prvky cyklu, odhalení systémových archetypů a zkoumáním především těch s negativním vlivem na sledované ukazatele trojimperativu projektů a návrh doporučení pro odstranění nebo minimalizaci tohoto vlivu. Cíle práce jsou naplňovány pomocí analýzy teoretických východisek a jejich syntézy na základě společných charakteristik napříč studovanými oblastmi Systémová dynamika, Projektová dynamika, Projektový management a řízení kvality. Při praktické aplikaci jsou použity metody generalizace, dedukce a analýza a syntéza nového systémově dynamického pohledu na DMAIC cyklus. Technickým nástrojem je příčinný smyčkový diagram. Provedeným výzkumem byla prokázána přítomnost tří druhů archetypů v DMAIC cyklu, pro které jsou v práci navržena doporučení pro minimalizaci jejich škodlivého vlivu na sledované ukazatele. Hlavním přínosem práce je aplikace Systémové dynamiky do prostředí projektů řízení kvality, které odhaluje nelineární vazby a potenciálně škodlivé chování, při lineárním pojetí vazeb systému zůstávají skryty.
Vedoucí práce: Stanislava Mildeová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses