Úspěšnost strategie Smart Administration - Rambousek, Jan (2015)
Diplomová práce se zabývá vládní strategií Smart Administration a její implementací v praxi. Strategie má za cíl zlepšit kvalitu a zvýšit spokojenost občanů s fungováním veřejné správy, zejména pomocí informačních technologií. Hlavním cílem práce je vyhodnotit systém řízení strategie a její úspěšnost. V práci je analyzován celý životní cyklus strategie. V úvodu analytické části je vyhodnocen systém cílů a jejich indikátorů, z hlediska uskutečnitelnosti a měřitelnosti. Dále je zkoumán systém řízení, jak se vybírají projekty k realizaci a jakou roli skutečně hrají řídící orgány strategie, z čehož vychází navržený model projektové kanceláře pro řízení a koordinaci strategie jako portfolia projektů. Dále je strategie vyhodnocena na základě měřitelných ukazatelů úspěšnosti a je přezkoumán soulad cílů jednotlivých projektů s cíli strategie. Na závěr je realizován průzkum mezi gestory projektů s cílem zjistit, jak úspěšně jsou projekty realizovány, jak se vyhodnocují a také ověření možné změny v řízení strategie, k více koordinovaným činnostem. Práce poskytuje ucelený přehled o problémech strategie s akcentem na chybějící aplikaci principů projektového řízení.