Informační management ve veřejné správě – návody na řešení životních situací - Liška, Pavel (2015)
Diplomová práce se zabývá jedním z aktuálně diskutovaných témat z oblasti postupné elektronizace veřejné správy (eGovernment). Zkoumaná oblast přispívá ke zvýšení možností uspokojení potřeb různých cílových skupin (zejména občanů), kteří vystupují vůči veřejné správě jako klienti, a to formou soudobých možností systémových metod a ICT. Konkrétně se jedná o návody na řešení životních situací, které představují popisné návody pro občany se způsoby vypořádání se se všemi situacemi, kde je k řešení potřeba provést jeden nebo více kroků na jednom nebo více místech ve vztahu k orgánům veřejné správy. Občanům České republiky návody slouží zejména jako zdroj informací a jako jeden z možných způsobů komunikace. Poskytování návodů směřovaných k veřejné správě ovlivňují především dvě základní oblasti, a to problematika informačního managementu a problematika samotné veřejné správy ČR. K oběma oblastem jsou v první části diplomové práce vymezeny základní teoretické pojmy. Na tuto část poté navazují teoretická východiska návodů na řešení životních situací, která jsou v praktické části využita k analýze uveřejňování těchto návodů na portálech krajů ČR a vybraných obcí III. typu (obcí s rozšířenou působností). Cílem práce je vytvořit přehled za vybrané územní celky, upozornit na nedostatky při plnění zákonem daných povinností a navrhnout taková doporučení, která mohou posloužit pro rozvoj další iniciativy v této oblasti v souladu s principy eGovernmentu.