Souvislost vývoje hodnoty kryptoměn s dynamikou uživateli tvořeného obsahu na Internetu - Timofeeva, Mariya (2015)
Diplomová práce se zabývá souvislostmi vývoje hodnoty kryptoměn s dynamikou uživateli tvořeného obsahu na Internetu. Hlavní cíle práce jsou zanalyzovat nestrukturovaná data se zaměřením na vývoj témat jednotlivých kryptoměn v čase a propojit klíčová témata a souvislosti s vývojem hodnot jednotlivých kryptoměn. Pro úspěšné dosažení hlavních cílů jsou v práci popsány metody a proces analýzy nestrukturovaných dat, vysvětlená problematika kryptoměn, identifikován zdroj stažení dat a zvolené kryptoměny pro následnou analýzu. Přínosem práce je identifikace klíčových témat v čase u zvoleného zdroje, nalezení odpovědi na otázku o čem uživatelé nejvíce diskutují v souvislosti s pěti vybranými kryptoměnami a zjištění existence a případný popis reakcí uživatelů na vývoj kurzů zvolených kryptoměn. Dílčím přínosem práce je praktická ukázka využití zvolených nástrojů při analýze nestrukturovaných dat. Jako další dílčí přínos vidím způsob analýzy dat, využitý v analytické části. Práce je rozdělená na tři základní části. První část se zabývá teoretickým zakotvením analýzy nestrukturovaných dat a problematikou kryptoměn. Druhá část se věnuje návrhu řešení pro zpracování analytické části. Třetí část je zaměřená na zmapování nejdiskutovanějších kryptoměn ve zvoleném zdroji, identifikaci klíčových témat v čase u pěti zvolených kryptoměn (Bitcoin, Nxt, Dash, Monero, Counterparty) a propojení klíčových témat těchto kryptoměn s vývojem jejich kurzu vůči americkému dolaru.