CERT / CSIRT tímy a kybernetická bezpečnosť - Rezníčková, Dominika (2015)
Cieľom tejto bakalárskej práce je popis súčasnej úlohy národného tímu CERT v oblasti kybernetickej bezpečnosti na základe uvedenia Zákona č.181/2014 Sb., o kybernetickej bezpečnosti do účinnosti a porovnanie teoretických prístupov s ich uplatnením v praxi. Prvá, teoretická časť práce, obsahuje základné informácie o kybernetickej bezpečnosti, kybernetickej kriminalite a bezpečnostných incidentoch a následne sa špecificky zameriava na vznik a vývoj CERT organizácií, ich rolu v oblasti kybernetickej bezpečnosti a bezpečnostných incidentov, funkciu v dnešnej dobe a možnosti vzájomnej spolupráce pracovísk na medzinárodnej úrovni. V druhej časti práce je priestor venovaný analýze Zákona o kybernetickej bezpečnosti a jeho dôsledkov. Konkrétne práca upriamuje pozornosť na funkciu a pole pôsobnosti národného tímu CERT v Českej republike upravenú novoprijatým zákonom. Ďalej práca nazrie do praxe a praktického fungovania národného tímu CERT, prevádzkovaného združením CZ.NIC, vďaka osobnému rozhovoru so zamestnancami tohto centra, vrátane prezentácie konkrétneho príkladu koordinácie riešenia bezpečnostného incidentu. Záverom práce je zhrnutie dosiahnutých výsledkov a prínosu práce v závislosti na nadobudnutých informáciách.