CERT / CSIRT tímy a kybernetická bezpečnosť - Rezníčková, Dominika; Klíma, Tomáš; Veber, Jaromír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Cieľom tejto bakalárskej práce je popis súčasnej úlohy národného tímu CERT v oblasti kybernetickej bezpečnosti na základe uvedenia Zákona č.181/2014 Sb., o kybernetickej bezpečnosti do účinnosti a porovnanie teoretických prístupov s ich uplatnením v praxi. Prvá, teoretická časť práce, obsahuje základné informácie o kybernetickej bezpečnosti, kybernetickej kriminalite a bezpečnostných incidentoch a následne sa špecificky zameriava na vznik a vývoj CERT organizácií, ich rolu v oblasti kybernetickej bezpečnosti a bezpečnostných incidentov, funkciu v dnešnej dobe a možnosti vzájomnej spolupráce pracovísk na medzinárodnej úrovni. V druhej časti práce je priestor venovaný analýze Zákona o kybernetickej bezpečnosti a jeho dôsledkov. Konkrétne práca upriamuje pozornosť na funkciu a pole pôsobnosti národného tímu CERT v Českej republike upravenú novoprijatým zákonom. Ďalej práca nazrie do praxe a praktického fungovania národného tímu CERT, prevádzkovaného združením CZ.NIC, vďaka osobnému rozhovoru so zamestnancami tohto centra, vrátane prezentácie konkrétneho príkladu koordinácie riešenia bezpečnostného incidentu. Záverom práce je zhrnutie dosiahnutých výsledkov a prínosu práce v závislosti na nadobudnutých informáciách.
Vedoucí práce: Tomáš Klíma
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses