Finanční řízení podniku v modelu řízení podnikové informatiky MBI - Klouček, Ondřej (2015)
Tato diplomová práce je zaměřena na dvě samostatné úlohy v modelu MBI (Management Byznys Informatiky). Zkoumané úlohy spadají do sekce Informační systém podniku a konkrétně do skupiny úloh Finanční řízení podniku. Jedná se o úlohy řešící finanční analýzy a finanční plánování a rozpočty. Cílem této práce je vytvoření těchto úloh v dostatečné podrobnosti pro model MBI včetně podrobného zpracování klíčových aktivit a vazeb na stávající prostředí MBI. Teoretická část je tvořena analýzou informačních zdrojů. Praktická část vychází z těchto teoretických poznatků, které jsou spojeny do logických celků a na základě posouzení současného stavu zapracovány do podoby odpovídající pravidlům MBI. Autor práce přispěl k řešenému tématu vytvořením zmiňovaných úloh, včetně podrobných klíčových aktivit a dále analýzou a návrhem vazeb nově vzniklých úloh na existující obsah MBI pro zajištění efektivní uživatelské práce s modelem. U některých klíčových aktivit došlo i k vytvoření vzorových dokumentů a šablon s výpočty. První část práce teoreticky popisuje zkoumanou oblast s důrazem na systémy zdrojových informací pro popisované úlohy. Z teoretické části vychází praktická část, která již obsahuje okomentovanou podobu úloh pro model MBI včetně vazeb na další objekty metodiky a případných vzorových materiálů.