Zabezpečení sociálních sítí - Hric, Michal (2015)
Sociální sítě v dnešní době představují pro většinu lidí nedílnou součást osobních a v některých případech i profesních životů. Zabezpečení sociální sítě je jedním z klíčových faktorů, které rozhodují o její kvalitě a důvěryhodnosti. Práce analyzuje zabezpečení šesti vybraných nejpoužívanějších sociálních sítí s důrazem na zabezpečení jejich webové aplikace, volitelné možnosti zabezpečení uživatelských účtů a zásady ochrany osobních údajů. Zabezpečení webové aplikace bylo rozdílné u všech zkoumaných sociálních sítí. Nejčastějším nedostatkem bylo použití podpisového algoritmu SHA-1, podpora šifry RC4 a nepodporovaná možnost HSTS. Volitelné možnosti zabezpečení uživatelských účtů byly nejlépe zajištěny u prvních dvou hodnocených sítí (Facebook a YouTube), ostatní sociální sítě poskytovaly uživatelům méně těchto možností. Zásady ochrany osobních údajů se významně neodlišovaly, hlavní rozdíly byly dány funkčností sociální sítě. Ačkoliv jsou v současnosti známa rizika nedostatečného zabezpečení sociálních sítí, i nejpoužívanější sociální sítě mají v tomto směru nedostatky.