Financování divadel v České republice - Kubíčková, Klára (2015)
Bakalářská práce se věnuje možnostem financování divadel v České republice. Česká republika se snaží o vícezdrojové financování divadel, kde podíl veřejných zdrojů je nezastupitelný. Právě těmito použitými veřejnými prostředky se práce převážně zabývá. Bez těchto zdrojů by zřejmě divadla nemohla existovat. V teoretické části jsou nejprve definovány základní pojmy, je provedena analýza modelů provozování divadel, včetně krátkého historického exkurzu. Navazují statistické údaje o divadlech v České republice. Závěr teoretické části detailně pojednává o jednotlivých typech financování divadel v hlavním rozdělení na zdroje veřejné, soukromé a vlastní. Druhá část práce je zpracována formou případové studie, jejímž předmětem je Národní divadlo jako státní příspěvková organizace. Konkrétně je provedena analýza financování tohoto divadla, včetně definice dostupných možností získávání finančních zdrojů. Na základě zjištěných skutečností jsou následně uvedena doporučení, jak více či efektivněji využívat finanční možnosti. Součástí případové studie je i zhodnocení základních ukazatelů hospodaření za rok 2013. Cílem celé práce je utvoření přehledu možných způsobů financování divadla, jakožto svébytného ekonomického subjektu a v případě analýzy konkrétního Národního divadla navrhnout řešení k případnému zdokonalení.