Základní příjem jako nástroj sociální politiky - Neugebauer, Petr (2015)
Předmětem bakalářské práce je popis a analýza teoretické koncepce základního příjmu, jehož primárním cílem je poskytovat finanční jistotu všem členům společenství a výrazně tak zlepšit společensko-ekonomickou situaci. Pomocí přístupu normativní ekonomie práce analyzuje a hodnotí současný systém sociálního zabezpečení. Navrženy jsou změny, jejichž výsledkem je nový model tohoto systému. Ten naplňuje cíl práce z hlediska integrace základního příjmu mezi ostatní nástroje s důrazem na zjednodušení systému dávek a dosažení spravedlivější distribuce sociálních transferů. Hlavní omezení je financování tohoto modelu, které vytváří schodek v rozpočtu. Možná opatření k řešení tohoto problému jsou součástí doporučení v závěru práce.