Základní příjem jako nástroj sociální politiky - Neugebauer, Petr; Votava, Libor; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Fujcik, Lukáš (2015)
Předmětem bakalářské práce je popis a analýza teoretické koncepce základního příjmu, jehož primárním cílem je poskytovat finanční jistotu všem členům společenství a výrazně tak zlepšit společensko-ekonomickou situaci. Pomocí přístupu normativní ekonomie práce analyzuje a hodnotí současný systém sociálního zabezpečení. Navrženy jsou změny, jejichž výsledkem je nový model tohoto systému. Ten naplňuje cíl práce z hlediska integrace základního příjmu mezi ostatní nástroje s důrazem na zjednodušení systému dávek a dosažení spravedlivější distribuce sociálních transferů. Hlavní omezení je financování tohoto modelu, které vytváří schodek v rozpočtu. Možná opatření k řešení tohoto problému jsou součástí doporučení v závěru práce.
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2015
Vedoucí práce: Libor Votava
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2015
Keywords: sociální politika; sociální zabezpečení; nepodmíněný základní příjem; management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; social policy; social security; basic income; bachelor's theses