Mapování závislostí mezi projekty - Šárová, Irena; Chocholatý, Drahomír, 1950-; Roháčová, Barbora; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Diplomová práce popisuje problematiku projektových závislostí. S projektovými závislostmi se v řízení projektů setkáme téměř pokaždé. V současné době takřka nikdy není projekt isolovaná skupina činností, která je schopna přinést samostatně nějakou hodnotu. Z toho důvodu se tato problematika objevuje v mnoha oblastech řízení projektů. Na některé tyto oblasti je zaměřena první část práce. Ta popisuje disciplíny jako je Project, Program a Portfolio management. Tyto oblasti jsou v práci charakterizovány a je popsán způsob s jakým řeší závislosti projektů. Druhá část práce se věnuje maticím DSM (Dependency Structure Matrix) a DMM (Domain Mapping Matrix), které mohou sloužit jako jedna z metod, jak efektivně spravovat veškerá spojení a závislosti v rámci projektů. Oblast DSM a DMM matic je nejprve objasněna a jsou vyjádřeny možnosti této metody. V poslední části práce jsou informace získané v předchozí fázi aplikovány na praktický příklad v bankovním prostředí. Metoda je aplikována na 25 projektů, které jsou vedeny v nejmenované bankovní instituci. Pro tyto projekty jsou stanoveny dimenze a následně jsou sestaveny konkrétní DSM a DMM matice. Na některé dimenze je pak použita metoda shlukování a na matice jsou využity jednoduché maticové počty, jako je transpozice a násobení matic. Pomocí těchto kroků vznikne jakýsi nástroj, který představuje síť veškerých závislostí mezi dimenzemi projektů a který je schopen simulovat předem definované scénáře.
Vedoucí práce: Drahomír Chocholatý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses