Webový portál pro specifickou oblast služeb — kadeřnictví - Cahlík, Ondřej (2015)
Diplomová práce je zaměřena na návrh specializovaného on-line portálu ve specifické oblasti služeb -- kadeřnictví. Portál je koncipován jako zprostředkovatelská služba, která prostřednictvím webu Šmikádo.cz propojuje nabízející a poptávající subjekty. Strana nabídky je reprezentována kadeřníky (salóny), kteří veřejně nabízejí své služby. Stranu poptávky tvoří běžná klientela, která kadeřnické služby poptává (obyčejní uživatelé). Práce popisuje vznik portálu od prvotního nápadu, po následný návrh a finální zprovoznění. Hlavním cílem je ověření úspěšnosti navrhovaného řešení. Práce je rozdělena do čtyř hlavních kapitol. Obsahem první kapitoly je definice základních pojmů, literární rešerše dalších prací a popis principiálního konceptu fungování zamýšlené zprostředkovatelské služby. Ve druhé kapitole, která staví teoretický základ práce, je popisována oblast kadeřnictví z historického, zákonného a statistického hlediska. V závěru druhé kapitoly se autor zabývá metodou Lean Startup. Ve třetí kapitole je přistoupeno k praktickým krokům -- k sestavení obchodního modelu Lean Canvas a k návrhu minimálního produktu (MVP) včetně wireframů. V závěrečné kapitole jsou interpretovány výsledky ze čtyřměsíčního provozu MVP služby Šmikádo. Následně jsou tyto výsledky analýzou konfrontovány s představami firmy o úspěšnosti produktu. Závěrem analýzy je konstatování, že projekt byl úspěšný.