Využitie sociálnych sietí pri nábore zamestnancov - Ondejková, Ľubomíra (2015)
Bakalárska práca sa zaoberá sociálnymi sieťami a ich využitím pri nábore nových zamestnancov. Jej cieľom je posúdiť, či sa sociálne siete môžu stať hlavnou metódou pri nábore zamestnancov, zistiť názor náborových pracovníkov na využívanie sociálnych sietí a porovnať tieto zistenia s obdobím spred troch rokov. V neposlednom rade taktiež charakterizovať vybrané sociálne siete a porovnať možnosti ich využitia. Teoretická časť je venovaná predstaveniu oblasti personalistiky a problematiky získavania pracovníkov, ďalej obsahuje úvod do sociálnych sietí, ich históriu a štatistiky dnešného používania. Nasleduje rozbor možností sociálneho náboru, načo nadväzuje analýza sociálnych sietí Facebook, LinkedIn a Twitter. Obsahom praktickej časti je analýza dát získaných z výskumu, realizovaného formou dotazníku a rozhovoru, medzi pracovníkmi v oblasti HR. Výsledky sú porovnávané s rovnakým výskumom, ktorý bol realizovaný v roku 2012. Z obidvoch častí je potom vytvorený záver, prezentujúci zhrnutie celej práce.