Manipulace s vykazováním zisku - Ongaľová, Dominika; Pelák, Jiří, 1977-; Miková, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Práce se zabývá manipulací s vykazováním zisku neboli řízením zisku. Téma je uvedeno motivacemi earnings managementu a dvěma způsoby jeho docílení, a sice rozhodnutím managementu uskutečnit transakci ovlivňující zisk aniž by takové rozhodnutí mělo ekonomický smysl nebo kreativními účetními kroky majícími požadovaný dopad na zisk, přičemž důraz je kladen právě na účetní řízení zisku. Teoretická část je zaměřená na uvedení jednotlivých technik earnings managementu a kvalitu zisku. Za ní následuje část praktická, jež věnuje prostor analýze earnings managementu společností, které byly součástí největších účetních skandálů v historii, přičemž k této analýze slouží specifické měřítka kvality zisku. Samotné analýze předchází uvedení modelových příkladů, na kterých jsou demonstrovány tyto měřítka kvality zisku založené na vztahu zisku, časového rozlišení a provozního cash flow.
Vedoucí práce: Jiří Pelák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses