Návrh a implementace datového skladu pro signalizační monitoring mobilní sítě - Kerol, Valeria (2015)
Cílem diplomové práce je navrhnout a implementovat funkční řešení datového skladu pro signalizační monitoring mobilní sítě na A rozhraní ve společnosti O2 Czech Republic, a. s. Práce je rozdělena do dvou základních částí -- teoretické a praktické. V rámci teoretické části jsou analyzovány současné přístupy k budování datových skladů. Práce poskytuje informace o telekomunikačním prostředí, v němž bude datový sklad realizován. Následně je vyhodnocen současný stav technologií datových uložišť a vybrané možnosti optimalizace datových skladů na RDBMS Oracle. Praktická část je rozdělena do osmi kapitol. V první kapitole jsou uvedeny základní informace o datovém skladu. Dále jsou analyzovány hardwarové prvky serveru, na němž bude datový sklad realizován. Poté jsou vytvořeny instalační postupy pro vybraný operační systém, systém řízení báze dat, potřebné ovladače a podpůrné moduly. Následuje návrh datového skladu a jeho optimalizace. Dále jsou navrženy a implementovány ETL procesy a některé další podpůrné skripty. Následuje analýza a návrh konfigurace diskového uložiště pro implementovaný datový sklad s ohledem na možnosti konkrétního hardwaru. Poslední kapitola se věnuje návrhu a implementaci agregačních tabulek a mechanismů.