Analýza vybraných zahraničních Government Cloud řešení a návrh koncepce pro ČR - Petráš, František (2015)
Práce se věnuje problematice Government Cloud (G-Cloud) řešení poskytujících sdílené služby z oblasti ICT orgánům veřejné správy. Toto řešení je nasazováno zejména proto, že přináší pro státní správu významné finanční úspory. Cílem práce je analyzovat tři vybraná řešení G-Cloud a na základě této analýzy poté navrhnout koncept řešení vhodného pro Českou republiku (ČR). Vybrána byla G-Cloud řešení Dánska, Velké Británie a Slovenska. Aby bylo možné provést objektivní analýzu řešení, byla nejdříve stanovena jednotná kritéria, na jejichž základě byla poté analýza provedena. Prostřednictvím těchto kritérií byla zkoumaná řešení popsána z hlediska koncepce řešení, nabízených služeb, procesu dodávky a čerpání služeb, harmonogramu celého řešení i jeho dílčích částí, bezpečnostního, legislativního a konečně z hlediska informací poskytovaných zúčastněným stranám. Hlavními přínosy práce je pak následné srovnání analyzovaných řešení a z něj vycházející návrh konceptu řešení pro ČR.