Úloha veřejných financí při obnově území - Dvořák, Pavel (2015)
Diplomová práce "Úloha veřejných financí při obnově území" hodnotí zapojení veřejných financí při obnově území po zásahu živelními pohromami ve spojitosti s budováním preventivních opatření v návaznosti na platnou legislativu. Provádí analýzy čerpání veřejných financí na prevenci před živelními pohromami a na následnou obnovu území po živelních pohromách demonstrovaných na příkladu povodní. Pro posouzení efektivnosti vynakládání prostředků z veřejných financí na živelní pohromy byla vybrána povodeň, neboť ta postihuje území České republiky ze všech živelních pohrom nejčastěji. Výstupem práce je zhodnocení efektivnosti veřejných výdajů v komparaci se zkušenostmi z okolních evropských zemí a formulace doporučení pro zefektivnění systému financování odstraňování následků živelních pohrom.