Porovnání vybraných reportingových nástrojů v kontextu podpory manažerského rozhodování - Špičák, David; Maryška, Miloš; Matyáš, Ondřej, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Cílem diplomové práce je navrhnout postup pro porovnání reportingových nástrojů s ohledem na jejich vhodnost pro podporu manažerského rozhodování a následně s jeho použitím porovnat dva vybrané reportingové nástroje. V práci je vymezen teoretický kontext, do něhož je řešení práce zasazeno. Hlavní důraz je kladen na představení oblasti měření a řízení výkonnosti a role, již ve vztahu k měření a řízení výkonnosti hraje reporting. Reportingu samotnému je následně věnován samostatný prostor. Teoretická část práce je zaměřena na analýzu a následnou syntézu poznatků získaných studiem odborné literatury, kvalifikačních prací zaměřených na obsahově blízká témata, a odborných článků a průzkumů publikovaných v elektronické podobě. V praktické rovině je práce zaměřena na představení a následnou aplikaci flexibilního postupu pro porovnání reportingových nástrojů. Hlavní zřetel je přitom kladen na jejich vhodnost pro podporu rozhodování. S využitím navrženého postupu jsou porovnány nástroje Tableau Desktop a Eclipse BIRT. Nástroj Tableau Desktop, jenž je s ohledem na zvolená srovnávací kritéria a jejich váhy označen ve srovnání s Eclipse BIRT za lepší, je použit i pro účely zpracování praktické ukázky výstupů v podobě grafů a dashboardů a jejich možného využití pro podporu rozhodování. V praktické části je k posouzení reportingových nástrojů použita komparace, jež využívá představeného postupu pro porovnání nástrojů, definovaného stanovení vah a systému hodnocení. Váhy hodnoticích kritérií jsou stanoveny na základě Fullerovy metody párového srovnání. Informace obecného rázu uvedené v praktické části práce jsou založeny na analýze a syntéze veřejně dostupných informací obchodního a ekonomického rázu, a dále marketingových materiálů a produktové dokumentace. Práce zasazuje reporting do k
Závěr, který je možné učinit, je ten, že ačkoli existuje množství postupů, přístupů, metod, disciplín aj. zaměřených na otázku sledování a řízení výkonnosti, jsou právě reporting a jeho výstupy určitým "prostředníkem", který usnadňuje rozhodovací proces. Díky reportingu je totiž možné přistupovat k velkým objemům dat a informací ze zdrojových systémů, transformovat je do jasné, přehledné a vizuálně poutavé formy, a následně je prezentovat uživatelům způsobem, který podpoří a usnadní jejich rozhodovací proces. Přínosem práce je navržení flexibilního postupu pro porovnání reportingových nástrojů. Navržený postup je uplatnitelný jakoukoli organizací, která řeší otázku výběru vhodného reportingového nástroje z více možných alternativ. Navržený postup dovoluje organizacím využít jasně definovanou posloupnost kroků; v rámci dílčích kroků postupu mají organizace zároveň možnost zvolit takové parametry, které budou nejvíce v souladu s jejich potřebami. Představený postup tak zohledňuje skutečnost, že priority a potřeby organizací se mohou lišit a není tak možné představit rigidní sadu kritérií, která by dokázala tuto různorodost univerzálně pokrýt.
Vedoucí práce: Miloš Maryška
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses