Agilní metodika testování podnikových aplikací s využitím nástroje HP ALM - Studnička, Michal (2015)
Využití informačních systémů a technologií (IS/ICT) je dnes nutností téměř pro všechny organizace ve všemožných odvětvích podnikání. Ty, které chtějí prosperovat, vědí, že je nutné přikládat náležitou pozornost jejich dynamickému vývoji a ověřovat jejich kvalitu. Kvalita informačních systémů se rovná kvalitě jejich jednotlivých prvků, které tvoří propojené softwarové aplikace. Jejich vývoj může být v současné době řízen mnoha rozličnými metodikami neboli návody, jak je vytvořit a to v co nejkratším čase, co nejlevněji a s dostatečnou kvalitou. Tento pomyslný trojúhelník, tvoří základ pro neustálý boj o nutný kompromis na jedné nebo druhé straně. Součástí těchto vývojových metodik je ve většině případů i část věnující se testování. Vzniklé dílo je nutné před předáním zákazníkovi zkontrolovat, aby nedocházelo k reklamacím a zbytečným průtahům projektů. Taktéž na straně klienta nutně dochází ke kontrole kvality toho, za co zaplatil. Proto je testování velice důležitým, leč stále opomíjeným článkem vývoje software. Hlavním cílem této diplomové práce je modifikace metodiky testování, která vznikla v roce 2013 jako diplomová práce Ivety Králové na půdě Vysoké školy ekonomické. Tato metodika je upravena pro potřeby testování ve specifickém prostředí menších vývojových týmů, které provádějí testování za podpory nástroje HP ALM. Původní metodika je určena pouze pro systémové testování a její působení končí v oblasti předání k akceptačním testům. Vzniklá metodika tyto hranice překračuje a pokrývá i tuto oblast. Dílčím cílem je obohacení této metodiky o způsob implementace a správy testovacích prostředí, vhodných pro tento druh provozu. Hlavním přínosem práce je vznik agilní metodiky, která je specifická pro konkrétní druh provozu a pracuje s nástrojem HP ALM.