Efektivnost rozvojové spolupráce Evropské unie se zaměřením na Pařížskou deklaraci - Svitáková, Lucie (2014)
Diplomová práce se zabývá rozvojovou spoluprací Evropské unie a zvyšováním její efektivnosti. Jedním z nejdůležitějších závazků na zvýšení efektivnosti, je Pařížské deklarace. Dokument, ke kterému se připojila i Evropská unie, byl přijat v roce 2005 jako reakce na nedostatečnou úroveň realizované spolupráce a jeho cílem je zejména přispět k naplnění rozvojových cílů tisíciletí. V první kapitole je vymezena rozvojová spolupráce, koncepty její efektivnosti a nejvýznamnější dokumenty, které řeší problematiku efektivnosti rozvojové spolupráce. Druhá kapitola obsahuje analýzu realizované rozvojové spolupráce EU, včetně zhodnocení výchozí situace v roce 2005. Dále je monitorován vývoj v následujících letech, ve kterých byla publikována řada zpráv o pokroku. Poslední kapitola rozebírá výsledky snah o zvyšování efektivnosti, výzvy a podoby budoucí rozvojové spolupráce.