Efektivnost rozvojové spolupráce Evropské unie se zaměřením na Pařížskou deklaraci - Svitáková, Lucie; Pavlík, Petr, 1957-; De Castro, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Diplomová práce se zabývá rozvojovou spoluprací Evropské unie a zvyšováním její efektivnosti. Jedním z nejdůležitějších závazků na zvýšení efektivnosti, je Pařížské deklarace. Dokument, ke kterému se připojila i Evropská unie, byl přijat v roce 2005 jako reakce na nedostatečnou úroveň realizované spolupráce a jeho cílem je zejména přispět k naplnění rozvojových cílů tisíciletí. V první kapitole je vymezena rozvojová spolupráce, koncepty její efektivnosti a nejvýznamnější dokumenty, které řeší problematiku efektivnosti rozvojové spolupráce. Druhá kapitola obsahuje analýzu realizované rozvojové spolupráce EU, včetně zhodnocení výchozí situace v roce 2005. Dále je monitorován vývoj v následujících letech, ve kterých byla publikována řada zpráv o pokroku. Poslední kapitola rozebírá výsledky snah o zvyšování efektivnosti, výzvy a podoby budoucí rozvojové spolupráce.
Vedoucí práce: Petr Pavlík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses