Cestovní ruch a Evropská unie - Žahourová, Lenka (2014)
Tato práce se zabývá vývojem cestovního ruchu ve vybraných členských státech Evropské unie a politikou tohoto společenství ve vztahu k odvětví cestovního ruchu. První kapitola vymezuje pozici Evropy jako kontinentu v mezinárodním cestovním ruchu a nejvýznamnější příjmové a zdrojové státy mezinárodního cestovního ruchu. Druhá kapitola sleduje vývoj cestovního ruchu podle vybraných ukazatelů ve státech, které vstoupily do Evropské unie v roce 2004. Následně jsou tyto státy porovnány dle jednotlivých ukazatelů. Třetí kapitola komplexně mapuje oficiální stanovisko Evropské unie ve vztahu k cestovnímu ruchu. Popisuje institucionální zajištění, legislativu a strategické dokumenty související s cestovním ruchem. Čtvrtá kapitola představuje nejdůležitější produkty a projekty realizované Evropskou unií určené pro podporu cestovního ruchu. V poslední kapitole jsou uvedeny nejdůležitější nové trendy v odvětví cestovního ruchu.