Význam přímých zahraničních investic při utváření vnější rovnováhy země (případ zemí Visegrádské čtyřky a Slovinska) - Havel, Radek (2015)
Přímé zahraniční investice hrají podstatnou roli v soudobé globální ekonomice. Zejména u tranzitivních zemí lze vysledovat značnou míru závislosti makroekonomických veličin na přímých zahraničních investicích. Příliv kapitálu má však různě silné efekty na jednotlivé makroekonomické veličiny u sledovaných zemí. Efekty přímých zahraničních investic mohou být pozitivní například v růstu celkových investic a exportu, ale i negativní související s prudkou apreciací měny a masivní repatriací zisků.