Nemocenské a rodinné dávky ve Švédsku a Francii - Petrová, Kateřina (2014)
Cílem diplomové práce je na základě analýzy a komparace zhodnotit vybrané systémy sociálního zabezpečení ve Švédsku a Francii. Práce je členěna do čtyř kapitol, přičemž první kapitola se věnuje teoretické koncepci úvodu do sociálního zabezpečení a vymezení pojmů jako sociální zabezpečení nebo sociální politika. Druhá kapitola se věnuje švédskému sociálnímu zabezpečení, obsahuje popis základních charakteristik švédského sociálního zabezpečení, specifikace jednotlivých nemocenských dávek a systému rodinných dávek. Kapitola třetí respektuje strukturu druhé kapitoly avšak se zaměřením na Francii. Čtvrtá kapitola komparuje historický kontext sociálních systémů, specifikuje významné odlišnosti v nemocenských a rodinných dávkách, pojetí rodinné politiky a genderové rovnosti v obou zemích.